Biztonságos altatás műtéteknél

E-mail Nyomtatás PDF


Kutyák biztonságos altatása műtéteknél

 

 

Műtét közbeni altatás biztonsága elsődleges.... 

Emberekkel ellentétben az állatokat gyakrabban kell altatni, bódítani különböző vizsgálatok, kezelések elvégzéséhez, mivel az izgatottság, félelem, fájdalom ellensúlyozása nélkülözhetetlen a pontos munkához.

Mi a rendelőben a legnagyobb körültekintéssel járunk el és mindent megteszünk a kedvencek biztonsága érdekében még a legegyszerűbbnek tűnő, enyhe bódítások alkalmával is. Ehhez szükséges a megfelelő altatási protokoll rutinszerű használata, ismerete. Szerencsére mára már rendelkezésre állnak a mi esetünkben is a legmodernebb altatószerek, altatógépek és monitor készülékek, amivel altatás közben folyamatosan tudjuk követni betegünk állapotát.

Rutin és az évek..... 

Több, mint 15 év tapasztalata Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszék, Alpha-Vet Állatkórház, több magánklinika) kutyák és macskák altatásában, több ezer sikeresen elvégzett különböző ( szemészeti, lágysebészeti, ortopédiai) műtéti beavatkozás ! 

 Műtét előtt

 

Műtét előtt fontosnak tartjuk, hogy az állatról a lehető legtöbb információt begyűjtsük, ami fontos lehet az altatás megtervezéséhez. Klinikai vizsgálatokon túl, ha szükséges elvégezzük a kiegészítő labor és műszeres vizsgálatokat is( ultrahang, röntgen, vérlabor, egyéb). Ezáltal az altatás kockázatát befolyásoló tényezőket felmérjük és megtervezzük az altatást ennek függvényében.

Legnagyobb biztonságot akkor kapjuk, ha felkészülünk előre minden adott lehetőségre, még a legváratlanabb, legveszélyesebb szituációkra is, mert akkor ez mégsem érkezhet váratlanul! Kéznél, rögtön elérhető helyen kell lennie mindennek( életmentő gyógyszerek) , mielőtt elkezdenénk a beavatkozást. Ez vesszőparipám, lerágott csont, de engem személy szerint borzasztó nagy nyugalommal tölt el.

Az altatási protokoll nálunk a legmagasabb színvonalnak, maximális biztonságnak a figyelembevételével lett kialakítva, célzottan a betegekhez egyénileg adaptálva. Nagyon sok, magasabb rizikófaktorú beteget látunk el( mopszok, bulldogok, egyéb brachycephal kutyák, idősek, betegek), ezáltal nagy tapasztalattal , biztosan  vállaljuk azok ellátását is, akit más állatorvosok már nem mernek altatni, operálni. Sok esetben tapasztalom, hogy nemcsak nem merik altatni, nem vállalják, hanem egyszerűen le is beszélik a beavatkozásról a gazdikat teljesen érthetetlen módon...... 

Vénakanül

 

Minden esetben intravénás kanült helyezünk be, még a legrövidebb bódításokhoz is ! Ezen keresztül gyógyszerek, altatószerek és infúzió is adagolható, fenntartva ezekkel a megfelelő vérnyomást, érzéketlenséget, fájdalom mentességet, mozdulatlanságot a vizsgálat vagy műtét közben.

Nagyon fontos abból  a szempontból is a vénakanül behelyezése, hogy vészhelyzet esetén rögtön tudjunk életmentő gyógyszereket beadni, ami így rögtön a keringésbe juttatva nagymennyiségű infúzióval azonnal ki tudja fejteni hatását. Sokkos állapotban lévő, nagyon alacsony vérnyomásúállatot megvénázni nagyon nehéz és értékes időt vesz el. ami ilyen sürgősségi esetekben akár végzetes is lehet sajnos.

 

Infúzió, melegítőpárna

Kutyák altatása, bódítása során az állat testhőmérséklete és vérnyomása csökken. Ez annál jelentősebb minél kisebb testű állatról van szó. Erre a két egyáltalán nem elhanyagolható dologra is odafigyelünk! Minden esetben adunk infúzióta vérnyomáscsökkenés ellensúlyozása véget, amit az altatószerek idéznek elő. Infúziót előmelegítve kötjük be a vénakanülbe és ezzel kompenzáljuk a csökkenő testhőmérsékletet és ha szükséges melegítőpárnán fektetjük teljes ébredésig a betegeinket.

 

Fájdalomcsillapító, antibiotikum

 

Nagyon fontosnak tartom a megfelelő fájdalomcsillapítást műtét közben és azután is szintén. Ezt hívjuk perioperatív( műtét körüli) fájdalomcsillapításnak. Olcsó, hagyományos, régebbi altatószerekkel is elérhető olyan állapot, amikor az állat mozdulatlan, látszólag nem érez semmit. Kísérletek bebizonyították, hogy ennek ellenére( nem mozog  a beavatkozás közben) érezhetnek fájdalmat( pulzusszám megnő, életfunkciók változnak, altatási kockázat, sokkveszély nő, stb.), ha nem körültekintően, hozzáértően alkalmazzuk  a gyógyszereket. Nálunk a legtöbb esetben az infúzióba előre bekeverten is használunk műtét közben, ébredés közben fájdalomcsillapítókat( Lidocain, Ketamin, Fentanyl kombináció).

Szükség esetén ( pl. fokozott fertőzésveszély, szennyezett sebek , ízületi műtétek, stb.) mindenképp gondoskodnunk kell az antibiotikumok adásáról már műtét előtt, műtét közben intravénásan.

 Altatógép, inhalációs narkózis

Vénakanülön keresztül beadott biztonságos injekciós( pl. Propofol) altatószerek beadását követően az állatokat altatógépre helyezzük és így altatjuk műtét közben. Nagy biztonságot ad, mivel az altatás mélysége folyamatosan szabályozható, és oxigén adagolása is zajlik egy időben. Izoflurán altatógázt használunk, mely jelenleg világszinten az egyik legbiztonságosabb inhalációs altatószer.ébredés gyors, reakciómentes, biztonságos.

 

Műtét közben odafigyelés, monitorozás

Műtét közben a személyzeten kívül őrzőmonitor figyeli a beteg legfontosabb életfunkcióit( pulzus, légzés, EKG,  vér aktuális oxigén szintje, kilélegzett levegő széndioxid mennyisége, vérnyomás, egyéb ).

 

Műtét utáni teendők

Legfontosabb dolognak tartom, hogy mi a műtétet követően mindig elérhetőek vagyunk, akár este, éjjel is!!! Tapasztalatom alapján ez a legnagyobb megnyugvás a gazdiknak, hogy bármilyen kérdésre biztos választ kapnak és nem aggódnak otthon feleslegesen a kimerült, frissen operált kedvencük mellett.

Természetsen a műtét utáni teendőkről, gyógyszerek adagolásáról, ápolásról részletes leírást is adunk a műtéti kórlapokon. 

Hívjon Bizalommal ! Mi valóban segítünk!

Dr. Fux Attila DVM 

Kövessen minket a facebook oldalon és aTwitteren

 

 

Hívjon Bizalommal! Mi valóban segítünk!

Dr. Fux Attila DVM sebész állatorvos

06/70/252-3483